Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt

Metoda namjernoga, ciljanoga slikanja dvostrukih slika u vizualnom i bliskom infracrvenom području (eng. near-infrared, NIR/Z) na 1000 nm jedinstvena je u svijetu. I bez promatrača skrivene slike postoje kao tajna slika ili poruka dok se IR kamerom ne otkriju. Riječ je o jednom djelu, ali dvama različitim doživljajima iste slike. Umjetnost u infracrvenom slikarstvu postoji iako nije vidljiva, iako je skrivena. Znanstvenik i umjetnik, prof. emeritus Vilko Žiljak, sa svojim je istraživačkim timom, 2007. godine u Zagrebu, razvio inovaciju nazvanu INFRAREDESIGN / InfraredArt. Prvu primjenu u stvaranju Infrared slikarstva (engl. infrared painting, IRP) ostvarila je akademska slikarica Nada Žiljak izložbom u Galeriji sv. Ivan Zelina 2008. godine.

Dijana Nazor Čorda interdisciplinarnim je pristupom u spoju znanosti i umjetnosti znatno doprinijela Infrared slikarstvu daljnjim istraživanjem vlastitih svojstava blizanaca boja u vizualnom i bliskom infracrvenom svjetlu.

Istraživala je nove mogućnosti slikanja na temelju propitkivanja pigmenta/boje i određivanju njegove Z vrijednosti, što je rezultiralo prvim doktoratom u slikarstvu s primjenom InfraredArta, pod mentorstvom red. prof. art. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić. Izložba likovnog dijela doktorskoga rada, pod nazivom Slike u infracrvenom području – odlaganje vidljivoga, bila je izložena u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Galeriji Bačva i Maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru 2006. godine. Godinu ranije ciklus slika pod nazivom Nevidljivi čuvari izložen je u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u sklopu koncerta Gudačkog kvarteta Sebastian. Slike manjih dimenzija, koje su prethodile završnoj izložbi, prvi su put nakon obrane doktorata predstavljene u Muzeju Prigorja 2018. godine. Autorica je pokazala razne mogućnosti slikanja ovim novim postupkom stvarajući u trima razrađenim apstraktnim stilovima u vidljivom spektru, dok su na istim slikama u NIR području vidljivi različiti motivi (anđeli, tekstualne poruke / citati, portreti značajnih filozofa, povjesničara umjetnosti, umjetnika, likovnih kritičara i autoportreti).

Novim ciklusom, početkom 2019. godine, Nazor Čorda počela je istraživati odnos monokromnih, crnih tonova u vizualnom spektru i IR slike koje neočekivano krije labirint. Ovom inovativnom metodom slikanja obje su slike jednako važne i prave jer su međuovisne. S namjerom su slikane na istom platnu te zajedno kriju tajnu sliku, to jest predstavljaju jedno te isto djelo.

Nekoliko je razloga ovakvomu načinu slikanja. Prvi je korištenje sasvim nove metode u suvremenom slikarstvu. Veliki je izazov biti među prvim umjetnicima u svijetu koji razvijaju nove mogućnosti slikanja na istom nosiocu.

Drugi je razlog jer se infracrvenim postupkom stvaraju nove, akromatske likovne senzacije. Iako monokromna, nevidljiva je slika estetski jednako vrijedna kao i ona u vizualnom spektru. Ovaj je način slikanja uzbudljiv jer omogućuje svjesno slikanje/skrivanje motiva nevidljivih na prvi pogled. Ovo dvostruko, intimno slikarstvo suvremeno je po načinu promatranja slike i načinu svjesnog korištenja svojstava boja nevidljive slike u vizualnom i NIR/Z spektru.

Infracrveno slikarstvo (InfraredArt) otvara dodatni prostor umjetničkoj slobodi da zadovolji umjetnikovu potrebu za skrivanjem motiva iz intime i podsvijesti, a omogućuje i unošenje tajnih poruka koje umjetnik može skriti u golim okom nevidljivi spektar.

Skrivena je slika tajna sve dok se ne otkrije. Svaki je gledatelj dio tog iznenađujućeg procesa razotkrivanja i promatranja golom oku nevidljivih slika. Raznim suvremenim infracrvenim kamerama mogu se otkrivati ciljano naslikane IR slike koje kriju neočekivano – tajnovitu sliku.