Izložba “Vidljivo-nevidljivi svijet” u Gradskom muzeju Bjelovar

U Gradskom muzeju Bjelovar, u Galeriji Naste Rojc otvorena je 2. kolovoza 2022. izložba „Vidljivo-nevidljivi svijet”, mala retrospektiva infracrvenog slikarstva Dijane Nazor Čorde. Na izložbi su izloženi radovi nastali od 2014. do danas.

Na otvorenju je ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović pozdravio posjetitelje i osvrnuo se na izložbu rekavši da je ona u svjetskim i hrvatskim razmjerima zaista nešto novo, originalno. Spomenuo je poveznicu apstraktnih slika u vizualnom spektru i glazbe kao izuzetno zanimljivog, ritmiziranog, gotovo džezističkog, snažnog i odmjerenog naboja ritma. Mladi glazbenik Borna Bertić, učenik 3. razreda Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, izvedbom na gitari uveličao je otvorenje.

Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Branka Hlevnjak otvorila je izložbu kratkim videom, a u predgovoru teksta izložbe napisala je:

„Fascinacija Dijana Nazor Čorda novim načinom slikanja vodila ju je u osobne slikarske eksperimente, dovela napokon i do doktorata 2017., ali i nakon toga, s još je većim zanosom i maštovitošću stvara IR slike, IR odjeću, IR umjetničku tapiseriju itd. Doista je fascinantno vidjeti što se sve događa u tom za naš prirodan pogled čistom „mraku“ u koji je umjetnica unijela svoj „tajni“ uradak, a koji vidimo tek kada u njega zavirimo pomoćnim optičkim alatima“. (…) Jedan od njezinih najnovijih i velikih poduhvata bila je izrada, u tvornici tepiha u Zaboku, prve IR umjetničke tapiserije što je po svojoj prilici jedinstveno u svijetu! (…)

Nazor Čorda razvila je svoje tajno slikarsko IR pismo, tajanstvene oblikovne poruke, portrete, citate i čitave labirinte. (…) Apstrakcije Dijane kad ih promatramo golim očima, i ne znajući za njihovu IR modifikaciju ili mutaciju (vidljivu u animaciji prilagođenoj promjenama IR spektra), vibriraju pozitivnom energijom. Kao da se u zelenim, plavim i crvenim turbulentnim zrakama vrte sitne čestice nekih izgubljenih riječi, izlomljenih pisama, oblici koji lepršaju kako bi dosegli u jednom času neki dodatni smisao osim same začudne ljepote”.

Na ovoj je izložbi izloženo šezdeset radova naslikanih novom metodom infracrvenog slikarstva. Veći dio slika nastao je tijekom autoričinog doktorskoga rada od 2014. do 2016. godine, ali izložene su i slike iz novih ciklusa, tepisi i instalacija. Slike su tajnovite jer su u vizualnom spektru apstraktne, ali u infracrvenom području na 1000 nm nalaze se različiti figurativni motivi i citati.

Uz slike su bile izložene i tri IR haljine s motivima slika „Nevidljivi čuvari“ i tunika s motivom slike „Autoportret u zrcalu“, koje su tiskane metodom InfrareDesigna u vizualnom i IR spektru. Na ekranima je prikazano nekoliko filmova s prošlih izložbi uz prikaz animacije slika iz vizualnog u blisko infracrveno područje.

Izloženi tepisi nastali su u suradnji s hrvatskom tvrtkom reGalerijom iz Zaboka. Nakon što je autorica predložila izradu, tehnološki su uspjeli izvesti tzv. blizance boja na plavom tepihu u jednom sloju. To je omogućilo izradu prvog tepiha s IR dvostrukom slikom u vuni.

Tajanstvena, skrivena slika na prvi je pogled neshvatljiva, ali za posjetitelje izložbe uz korištenje IR kamera postaje dokučiva kao dodatna likovna vrijednost i neočekivano iznenađenje.

Suradnici u tehničkom postavu izložbe bili su: Igor Kolundžija, Jasna Sitek i Marijana Markanović. Autori su fotografija u katalogu izložbe Jurica Škudar, Jovan Kliska i Branko Nađ, a izložbu su tijekom otvorenja snimili mladi bjelovarski fotografi Matej Meštrović i Hrvoje Grguljaš.

Realizaciju izložbe potpomoglo je Ministarstvo kulture i medija RH. Izložba je za posjetitelje bila otvorena do 1. 9. 2022.

 Više na mrežnim stranicama:

  • https://www.klikni.hr/bjelovar/2022/07/27/izlozba-kakvu-niste-vidjeli-likovna-umjetnica-u-gradskom-muzeju-predstavlja-slike-naslikane-novom-metodom-infracrvenog-slikarstva/ (27. srpnja 2022.)
  • https://klikni.news/aktualno/2022/08/15/dijana-nazor-corda-otkrila-je-nacin-kako-u-slike-ukomponirati-svoju-drugu-veliku-ljubav-glazbu/  (15. kolovoza 2022).
  • https://bjelovar.info/kultura/otvorena-izlozba-vidljivo-nevidljivi-svijet-autorice-dijane-nazor-corda/ (3. kolovoza 2022).
  • https://www.hdlu.hr/2022/07/izlozba-dijane-nazor-corda-vidljivo-nevidljivi-svijet/ (28. srpnja 2022).
  • https://www.ocaravanje.com/branka-hlevnjak-vidljivo-nevidljivi-svijet-u-djelima-dijane-nazor-corda-izbor-iz-diskursa (1. listopada 2022).
  • https://www.jutarnji.hr/domidizajn/inspiracije/infracrveno-slikarstvo-izlozba-vidljivo-nevidljivi-svijet-umjetnice-dijane-nazor-corda-15229745 (31. srpnja 2022).

 

No comment

Odgovori