Izrađen prvi IR tepih na svijetu u reGaleriji u Zaboku

Nakon nekoliko mjeseci pripreme i oko dva mjeseca rada na dvama tepisima, svečano je 24. ožujka 2022. u reGaleriji u Zaboku otvorena izložba „Anđeli skriveni u tepihu – InfraRed slikarstvo“ Dijane Nazor Čorde.

Tepisi u vuni izrađeni su po uzoru na dvije slike „Nevidljivi čuvari 1“ i „Nevidljivi čuvari 3“ iz 2015. godine. Posebnost je izložbe što je autorica u suradnji s reGalerijom uspjela napraviti inovativni rad – prvi umjetnički tepih s dvostrukom slikom na istom nosiocu u jednom sloju metodom ručno taftane vune.

„Plavi nevidljivi čuvari“ , 2022., vuna, tepih, 200 x 140 cm, u vizualnom i bliskom infracrvenom spektru (NIR)

Posjetitelje je pozdravio i otvorio izložbu direktor reGalerije Anđelko Švaljek. Između ostalog rekao je: „Bilo je to prije nekih godinu dana i sama je ta priča za nas bila stvarno fascinantna i izazovna. Kao dugogodišnji proizvođači tepiha okušali smo se u suradnji s puno umjetnika u različitim dimenzijama, formatima, ali nikad nismo ni pomislili da bismo mogli sudjelovati u stvaranju nečeg stvarno posebnog – slike u slici. Dijana, puno hvala na toj prilici, na tome što ste nas uzeli za ruku i vodili i pomogli nam da napravimo nešto za što nismo bili ni svjesni da možemo.“ Otvorenje je uveličao pijanist i skladatelj Vitomir Ivanjek s učenicom Leonom Cindrić, članicom zbora „Zagrebački anđeli“ i zbora „Agram Angels“.

Skrivena slika u tapiseriji „Plavi nevidljivi čuvari“ s motivom stiliziranih anđela vidi se u bliskom infracrvenom području preko infracrvene kamere. Time su uspješno primijenili novu metodu InfraredArta i u izradi tepiha ili tapiserije. Što se u prvi mah činilo nemoguće, postalo je moguće zahvaljujući istraživanju crnih i plavih tonova blizanaca boja na nitima vune.

Tepih „Zeleni nevidljivi čuvari“ izveden je samo u vizualnom spektru. Na izložbi je izloženo i trinaest slika na platnu dimenzija 120 x 80 cm. Slike su dio doktorskog rada koji je Dijana obranila na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine.

„Zeleni nevidljivi čuvari“, 2022., vuna, tepih, 140 x 200 cm, u vizualnom i bliskom infracrvenom spektru (NIR)

Tepisi su realizirani zahvaljujući suradnji s direktorom reGalerije u Zaboku, Anđelkom Švaljekom, koji je prihvatio ovaj istraživački rad.

Autorica je zahvalna dizajnerici Heleni Bacinger Škrlec koja je uspješno vodila tehnološki proces otkrivanja blizanaca boja, dizajnerici Karmen Telišman, direktoru proizvodnje Milanu Črnjeviću, majstoru Alenu Majsecu, voditeljici prodaje Maji Jug te dizajneru Goranu Mikacu. Tijekom otvorenja izložbu je snimio fotograf Branko Nađ.

Više na mrežnim stranicama:

No comment

Odgovori