Kružna izložba slika „Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt” u Muzeju u Prelogu

U jubilarnoj 15. Noći muzeja u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga svečano je 31. siječnja 2020. otvorena treća kružna izložba slika „Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt Dijane Nazor Čorda.“

Dvostruke infrared slike u akrilu naslikala je u više slojeva. U vidljivom spektru slike su u stilu kolorističke apstrakcije, dok su u donjem nevidljivom sloju monokromatske, figurativne slike koje se vide samo infracrvenom kamerom.

Uz slike su bile izložene i dvije IR haljine s motivima slika „Nevidljivi čuvari“ i tunika s motivom slike „Autoportret u zrcalu“, koje su tiskane metodom InfraReDesigna u vizualnom i IR spektru. Na ekranu je prikazano nekoliko filmova s prošlih izložbi.

Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek na otvorenju izložbe je između ostalog kazala: „Kad gledate sliku, kao da čujete neku skladnu glazbu, neku divnu simfoniju. Zapravo, svaki je taj segment kao nekakva nota zvuka. Radi se o visoko estetiziranoj slici, o tehnološkoj senzaciji. (…) Dijanina slika mnogo je više od visoko estetizirane slike i više od jedne tehnološke senzacije, ali svakako se radi o senzaciji. Ona je zapravo jedan produkt, jedan dokaz pomicanja granica, jedne iluzornosti. Dokaz ograničenosti našeg organskog oka, ali paralelno, istovjetno dokaz o toj širini, vječnosti i nepreglednosti naše imaginacije i duhovnosti čovjeka koja ne može biti zaustavljena, nego je samo nakratko i ponekad zabilježena doista vrhunskim umjetničkim djelom.“

Izložbu je najavio voditelj programa Željko Sokač. Ravnateljica i kustosica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak naglasila je da su se još prošle godine udružili s još četirima muzejima kako bi prezentirali nešto novo, suvremeno i da se posjetitelji upoznaju s ovom neobičnom, lijepom tehnikom slikanja“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek koji je u uvodu slikovito rekao: „Ova je izložba jedno tijelo, a mi moramo istražiti dušu, a ta je duša anđeo koji leži negdje u toj slici.“

Moderna i suvremena tehnologija, kroz razne IR kamere i detektore, omogućuje nam da uđemo u slojeve slike i da otkrijemo ono što je ljudskom oku potpuno nedostupno.

Skrivena slika je tajna sve dok se ne otkrije. Publika je dio tog iznenađujućeg procesa razotkrivanja i promatranja golom oku nevidljivih slika.

Program u Noći muzeja bio je bogat i raznovrstn. Otvorenje su popratili glazbenici – Irma Dragičević, Dinka Sardelić te Loop Cirkus koji su na poseban način uveličali otvorenje izložbe.

Likovni postav izložbe postavili su Iva Kožnjak i Dijana Nazor, a tehnički Luka Lisjak i Hrvoje Sokač. Otvorenje izložbe fotografirao je i snimio Antun Bukovec. Izložba je bila otvorena do 28. 2. 2020.

Više na mrežnim stranicama:

  • https://muzej-croata-insulanus.hr/2020/01/22/izlozba-slika-otkrivanje-slikarskih-tajni-infraredart-dijane-nazor/ (22. siječnja 2020).
  • https://emedjimurje.net.hr/vijesti/grad-prelog/3639729/foto-noc-muzeja-preloski-muzej-croata-insulanus-otvorio-vrata-brojnim-posjetiteljima/ (1. veljače 2020).
  • https://www.prelog.hr/noc-muzeja-2020-u-muzeju-croata-insulanus/a5965 (31. siječnja 2020).

No comment

Odgovori