Gimnazijalci na predavanju o infrared slikarstvu u Galeriji Koprivnica

U Galeriji Koprivnica Muzeja grada Koprivnice u sklopu izložbe „Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt”, Dijana Nazor Čorda održala je 21. siječnja 2020. predavanje i vođenje kroz izložbu za učenike gimnazije „Fran Galović“. Prisutne je pozdravio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

Predavanje je bilo pod naslovom „Otkrivanje tajni starih majstora i modernih umjetnika u bliskom infracrvenom području; Iznenađenje dvostrukim slikama – IR slikarstvo”.

Koprivnički Muzej organizator je ovog predavanja u kojem je autorica govorila o tajnama koje slike skrivaju, poznatim preslikanim djelima tijekom povijesti i infracrvenom slikarstvu.

Uz prezentaciju i razgledavanje izložbe bilo je govora o spoju umjetnosti i znanosti, blizancima boja, svojstvu pigmenata boje, odnosno boja u vizualnom i bliskom infracrvenom svjetlu. Uz to predstavila je infrared metodu namjernoga, ciljanog slikanja dvostrukih slika na istom platnu.

Nakon predavanja o dvostrukim i skrivenim slikama iz povijesti umjetnosti, 30-ak je gimnazijalaca promatralo slike najprije golim okom, a zatim su infracrvenim kamerama otkrivali figurativno slikarstvo, odnosno anđele, portrete, autoportrete te poruke i citate poznatih umjetnika i teoretičara.

Učenici su na izložbi pokazali veliki interes za otkrivanje skrivenih infracrvenih slika. Ovom prilikom im je na zanimljiv i edukativan način približeno slikarstvo povezano sa znanošću.

Više na mrežnim stranicama:

  • https://prigorski.hr/dijana-nazor-autorica-izlozbe-infraredart-otkrila-koprivnickim-gimnazijalcima-tajne-velikih-slikarskih-majstora/ (18. siječnja 2020).
  • https://www.muzej-koprivnica.hr/sat-infracrvene-umjetnosti/ (20. siječnja 2020).
  • https://drava.info/2020/01/foto-gimnazijalci-na-satu-infracrvene-umjetnosti-u-galeriji-koprivnica/ (21. siječnja 2020).

No comment

Odgovori