Izložba slika „Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt” u Gradskom muzeju Koprivnica

U Galeriji Koprivnica otvorena je druga po redu kružna, multimedijalna izložba pod nazivom „Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt” Dijane Nazor Čorda, 13. siječnja 2019. godine.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin pozdravio je posjetitelje i predstavio izložbu, a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ju je otvorio.

Uz pedeset slika na platnu prikazana su i dva filma s prošlih izložbi uz prikaz animacije slika iz vizualnog u blisko infracrveno područje. Na izložbi se IR kamerom otkriva da nije sve uvijek onako kako se na prvi pogled čini. Zahvaljujući raznim metodama snimanja u povijesti umjetnosti otkrivene su mnoge preslikane slike na platnu.

Znanstvenim se analizama i suvremenom tehnologijom može utvrditi skriva li slika još jedan ili više slojeva potpuno različitih prikaza.

Teorijom InfraredArt počinje istraživanje pigmenata boje u IR spektru što je dovelo do razvoja infracrvene umjetnosti to jest metode namjernog slikanja dvostrukih slika.

Povjesničarka umjetnosti Iva Körbler u predgovoru kataloga izložbe napisala je:

„Tek rijetki ljubitelji i kolekcionari umjetnina upućeni su u to kako često u podslojevima slika postoje neki drugi preslikani prizori, i upravo je infracrvena metoda analize davala ne samo uvid u tajne neke slike, već je često pomagala kod atribuiranja vrijednog djela nekom određenom umjetniku. Stvaranjem novog likovnog djela autorica doprinosi razvoju nevidljive slike te ukazuje na novu mogućnost/perspektivu slikanja u mediju štafelajne slike u bliskom infracrvenom području u primjeni dvostruke slike. (…) Time se ideja i koncept „slike u slici“ pokazuje pred nama na sasvim nov način, prilagođen suvremenim tehnološko-kemijskim mogućnostima“.

Na nekoliko izložbi do sada, koje su bile umjetnički dio doktorskog rada, autorica je prezentirala infrared dvostruke slike.

Na slici vidljivoj golim okom gledamo slike kolorističke apstrakcije, a u donjem nevidljivom sloju nalaze se figurativne slike koje su vidljive samo infracrvenom kamerom.

Izložba je prethodno bila postavljena u Gradskom muzeju Varaždin, a realizirana je i sredstvima Grada Koprivnice i Muzeja grada Koprivnice.

Nakon Varaždina i Koprivnice predstavljena je u Prelogu, Trakošćanu i planira se izložiti nakon obnove od potresa u Muzeju Mimara.

Likovni postav izložbe postavio je Robert Čimin uz autoricu izložbe, a tehnički Saša Hrenić i Renato Horvat. Otvorenje izložbe fotografirao je Antun Bukovec. Izložba se mogla razgledati do 19. 1. 2020.

Više na mrežnim stranicama:

  • https://epodravina.hr/nesto-drugacije-izlozba-infraredart-vidljiva-samo-infracrvenom-kamerom-dijana-nazor-predstavit-ce-se-u-petak-koprivnickoj-publici/ (12. prosinca 2019).
  • https://drava.info/2019/12/otvorena-izlozba-infrared-art-dijana-nazor/ (13. prosinca 2019).
  • https://glaspodravine.hr/mgkotkrivanje-slikarskih-tajni-infraredart-spoj-umjetnosti-i-znanosti-na-zadnjoj-ovogodisnjoj-izlozbi-u-galeriji-koprivnica/ (11. prosinca 2012).

 

DijanaAuthor posts

Avatar for Dijana

Dijana Nazor Čorda rođena je 1971. u Splitu. Doktorirala je na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. god. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Godine 1990. maturirala je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički rad. Živi i radi u Zagrebu.

No comment

Odgovori