Predavanje za učenike u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad

U sklopu  Festivala znanosti, u srijedu 10. travnja 2019. u 18.00 sati, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u Galeriji „Idealni grad“ u Gajnicama Dijana Nazor održala je predavanje „Vidljive i nevidljive boje iz umjetničke prakse“.

Ovim predavanjem približila je posjetiteljima način korištenja infracrvenog spektra u analizi umjetničkih slika u spoju umjetnosti i znanosti. Ciljana publika bili su učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina kao i ostali građani zainteresirani za ovu umjetničku temu.

Na predavanju je, uz prezentaciju, na primjerima slavnih slikara tijekom povijesti pokazala kako se preko infracrvene kamere otkrivaju umjetnički preslikani slojevi koji se nalaze ispod golim okom vidljivih slika.

Također je s pomoću IR kamera prezentirala dvostruke IR slike koje su otisnute na platnu metodom InfraReDesign i slike koje je naslikala metodom infracrvenog slikarstva – InfraredArt. Gimnazijalci su pokazali veliko zanimanje za ovu temu pa su s autoricom nakon predavanja napravili intervju za svoj školski list.

Festival znanosti održavao se od 8. do 12. travnja 2019., a na njemu su, uz ovo predavanje, održani i drugi programi povezani s temom boje. Ulaz na predavanje bio je slobodan.

Više na mrežnim stranicama:

• Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Festival znanosti 2019. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad. https://www.czkio-susedgrad.hr/?tip=clanak&id=749 (16. travnja 2019).

 

DijanaAuthor posts

Avatar for Dijana

Dijana Nazor Čorda rođena je 1971. u Splitu. Doktorirala je na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. god. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Godine 1990. maturirala je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički rad. Živi i radi u Zagrebu.

No comment

Odgovori