Kružna izložba slika „Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt” u Gradskom muzeju Varaždin

Gradski muzej Varaždin inicirao je i organizirao kružnu multimedijalnu izložbu „Otkrivanje slikarskih tajni – InfraredArt“ Dijane Nazor u pet gradova, u suradnji s još četirima muzejima – Muzejom grada Koprivnice (2019./2020.), Muzejom Croata insulanus Grada Preloga (2020.), Dvorom Trakošćan (2021.) i Muzejom Mimara.

Prva je izložba otvorena u Palači Sermage u Varaždinu 11. rujna 2019. godine.

Realizirana je zahvaljujući izvrsnoj organizaciji Gradskog muzeja Varaždin te muzejskoj savjetnici Mirjani Dučakijević i višoj kustosici Elizabeti Igrec. Izložbu je otvorio ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Ivan Mesek.

Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Körbler predstavila je izložbu te u predgovoru kataloga napisala:

„Ova nova metoda neupitno otvara kreativne potencijale u slikarstvu koji se ne mogu dobiti uobičajenim slikarskim tehnikama, stoga umjetnica u budućnosti istraživanje nastavlja upravo ovom tehnikom. No, rezultat je jednako očuđujući jer su pred nama slike dvostrukih lica, fabula i poruka, na tragu ne samo lica i svjetonazora koje pokazujemo javnosti i/li nosimo u intimi svog prostora, već jasan znak kako živimo uronjeni u višedimenzionalnu stvarnost. Skoro sve oko nas prepuno je dvostrukih kodova, lica i naličja, razlomljenih fragmenata stvarnosti.(…) Dijana Nazor vrlo je senzibilno sve što emotivno i mentalno percipira oko sebe stopila s autentičnom znanstvenom praksom i metodologijom, ostajući u polju umjetničkog naboja.“

I dok su djela već bila predstavljena u sklopu različitih postava i izložbi, na ovoj izložbi u Palači Sermage prvi je put prikazan triptih „Labirint prijateljstva“ kao početak novog ciklusa crnih slika, u kojem je 2020. godine autorica počela istraživati odnos monokromatskih, crnih tonova u vizualnom spektru i IR slike.

Premda je potpuno crna slika odavno viđena, u golim okom nevidljivoj slici skriva se neočekivano. Na prvi pogled monokromatska slika izgleda kao da u njoj nema zbivanja, ali u nevidljivoj slici krije se labirint.

Na ekranu je prikazano nekoliko animacija slika iz vizualnog u blisko infracrveno područje na 1000 nm.

Izložbu u svih pet muzeja prati zajednički katalog na 56 stranica čija je urednica viša kustosica Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin Elizabeta Igrec.

Likovni postav izložbe postavila je Elizabeta uz autoricu izložbe, a tehnički Ksenija Novak, Marko Stančin i Slavko Stančin. Fotografije u katalogu izložbe su snimili Jurica Škudar i Dijana Nazor. Otvorenje izložbe fotografirali su Iva Lulić i Andrej Švoger.

U sklopu izložbe izložena je i slika „Adrienna Ožegović“, 19. st., nepoznatog autora iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin. Na njoj je Dijana, prilikom konzerviranja-restauriranja 2018. godine, na mjestima oštećenja slikanog sloja i preparacije izvela slučajno nevidljivi retuš u bliskom infracrvenom području. Time je teza, kojom se je bavila u doktorskome radu, potvrđena i na ovoj slici.

Više na mrežnim stranicama:

DijanaAuthor posts

Avatar for Dijana

Dijana Nazor Čorda rođena je 1971. u Splitu. Doktorirala je na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. god. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Godine 1990. maturirala je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički rad. Živi i radi u Zagrebu.

No comment

Odgovori