Izložba slika „Infrared slike – razotkrivanje anđela“ u Muzeju Prigorja u Sesvetama

U Muzeju Prigorja u Sesvetama otvorena je 20. studenog 2018. nova izložba Dijane Nazor „Infrared slike – razotkrivanje anđela“.

Trideset četiri slike manjih formata po prvi put izložene u Muzeju Prigorja, prikazuju apstraktne motive u tri različita ciklusa u golim okom vidljivom spektru.

Te su slike bile poticaj za veće završne slike kojima je autorica obranila doktorski rad „Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga“.

U bliskom infracrvenom spektru na 1000 nm skriveni su monokromatski portreti i autoportreti, geometrijski oblici, pahulje te motivi anđela.

Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle, a predstavila ju je povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek koja je u predgovoru teksta napisala:

„Dijana zakoračuje u neslućene prostore u kojima se dotiču znanost i umjetnost poprimajući u svakoj novoj slici dublje akorde polikromne i morfološke izražajnosti i osnaženog umjetničkog rukopisa. Uspješno savladavajući velike formate, autorica i u malim dvadeset, odnosno trideset centimetarskim platnima zadržava autonomiju slikarskog načina i prenošenje asocijativno-poetskog raspoloženja iz gornje slike u onu donju, skrivenu. Jedinstvo slikarskog polja ničim nije narušeno, iako se u njemu sabiru različiti izričaji, različite duhovne silnice i strujanja podsvjesnih tokova. Ovo je slikarstvo izraz prijelaza između dvaju svjetova, egzistencije koja se oslobodila zakonitosti ovoga svijeta. Slike na izložbi, njih tridesetak manjeg formata, prvi puta izložene javnosti, svojevrsni su eksperimentalni uzorci, skice u otkrivanju spoznaja i istraživanja, svojevrsna prethodnica velikim formatima.“

Izložbu je izvedbom na gitari uveličala svestrana umjetnica i profesorica gitare Ružica Tomić.

Inovativnu metodu InfraReDesign i InfraredArt, razvio je tim hrvatskih stručnjaka na čelu kojega je prof. emer. Vilko Žiljak.

Biti među prvim umjetnicima u svijetu koji razvijaju nove mogućnosti slikanja infracrvenim postupkom u stvaranju skrivene akromatske likovne senzacije, veliki je izazov.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Likovni postav izložbe postavila je Sanda Stanaćev Bajzek uz autoricu izložbe, a tehnički Josip Kovačević i Tomislav Dilbler. Fotografije u katalogu izložbe su snimili Jurica Škudar i autorica izložbe. Otvorenje izložbe snimio je Antun Bukovec i Borko Samec.

Izložba je bila otvorena do 4. prosinca 2018.

Više na mrežnim stranicama:

DijanaAuthor posts

Avatar for Dijana

Dijana Nazor Čorda rođena je 1971. u Splitu. Doktorirala je na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. god. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Godine 1990. maturirala je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički rad. Živi i radi u Zagrebu.

No comment

Odgovori