Posjet učenika OŠ Samobor doktorskoj infrared izložbi u Galeriji Prica

Učenici osmih razreda OŠ Samobor predvođeni učiteljem likovne kulture Slavenom Jurićem posjetili su 15. rujna 2016.  izložbu Dijane Nazor Čorda „Slike u infracrvenom području – odlaganje vidljivoga“ u Galeriji Prica u Samoboru. Izložba je likovni dio doktorskog rada.

Tijekom njihova posjeta autorica je održala kratko predavanje, provela ih kroz izložbu, pokazala skrivene slike i na pristupačan im način objasnila ideju i proces nastanka djela.

Učenici su prvi put vidjeli slike u dva spektra i nisu krili iznenađenje viđenim. Neki od dojmova učenika prilikom posjeta ovoj izložbi najbolje pokazuju njihov doživljaj slika:

  • „Na izložbi mi je bilo čarobno. Mislim da bi se u budućnosti tako moglo prenositi tajno značenje slika. Jako mi se svidjela prezentacija tih slika i način na koji smo ih svi mogli pogledati.“ R. S.

  • „Ova izložba je posebna, do sad nisam vidio ništa tako slično. Ovo je pravi korak slobode i ideja za likovnu umjetnost (…).“ B. R.

  • „Izložba mi se jako svidjela jer sam na početku mislila da se radi samo o običnim slikama, ali kad nam je autorica pokazala što je to ustvari, izuzetno ugodno sam se iznenadila i ponovila bih to opet.“ I. G.

  • „Izložba mi se svidjela jer je bila drugačija od svega što sam dosad vidio. Nisu bile uobičajene dosadne slike, nego moraš gledati kroz kameru. Isto tako mi se svidio film restauriranja slika iz kojeg sam puno naučio.“ B. B.

  • „Ovo je posebna i jedinstvena izložba. Uz pomoć kamere vidimo drugu sliku na istoj površini. Infracrveno slikarstvo mi se sviđa, ali izgleda mi složeno i komplicirano. U radove je uloženo puno truda i to se može vidjeti.“ D. P.

  • „Mislim da je izložba bila unikatna i vrlo originalna. Pravi primjer moderne umjetnosti, odnosno nešto novo kao način slikanja pod infracrvenim svjetlom, a to bi mogao biti novi trend i stil slikanja u 21. stoljeću.“ J. L.

  • „Izložba na koju nas je poveo naš razrednik me se iznimno dojmila. Nije bila poput ostalih izložbi na kojima sam bila jer slike koje sam vidjela su posebne i drugačije od ostalih. Skrivaju svoju pravu poruku i vidljive su samo pod određenim svjetlom što me impresioniralo jer to nisam očekivala. “ I. V.

Više na mrežnim stranicama:

  • Profil Klett. Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga. https://www.profil-klett.hr/slike-u-infracrvenom-podrucju-odlaganje-vidljivog (1. prosinca 2016).

DijanaAuthor posts

Avatar for Dijana

Dijana Nazor Čorda rođena je 1971. u Splitu. Doktorirala je na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. god. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Godine 1990. maturirala je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički rad. Živi i radi u Zagrebu.

No comment

Odgovori