Doktorska izložba „Slike u infracrvenom području – odlaganje vidljivoga“ u Galeriji Prica u Samoboru

U maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru 6. rujna 2016. otvorena je samostalna izložba Dijane Nazor „Slike u infracrvenom području – odlaganje vidljivoga“.

Izložba je umjetnički dio doktorskog rada, poslijediplomskog doktorskog studija Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Mentori su red. prof. art. Igor Rončević s Akademije likovnih umjetnosti i izv. prof. dr. sc. Jana Žiljak Gršić s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

O izložbi je govorila povjesničarka umjetnosti i likova kritičarka Branka Hlevnjak, a izložbu je otvorila kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović.

Otvorenje izložbe uveličala je mlada samoborska gitaristica Marija Crljen.

U predgovoru ove izložbe povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić je napisao: „Različiti umjetnički interesi karakteriziraju umjetnički opus Dijane Nazor koja u svim dionicama stvaralaštva pokazuje sklonost inovativnom, kako u primjerima unutar klasične estetike, tako i u otvorenosti prema novim likovnim spoznajama. (…)

Svoj slikarski senzibilitet na ovoj izložbi razvija u nekoliko smjerova od kojih je svaki osmišljen u suodnosu dviju slika, jedne preko odnosno iznad druge.

Donja slika promatrana kamerom posebne osjetljivosti vidljiva je promatraču zahvaljujući čitanju boja u infracrvenom području, energiji svjetla, jednostavno vrijednosti i posebnosti koje pojedina boja sadrži. Mogli bismo reći da na jednoj izložbi imamo dvije izložbe. U svakom slučaju radi se o intrigantnom dijalogu koji nudi novu razinu umjetničke komunikacije.“

Izložba je rezultat petogodišnjeg istraživanja svojstava blizanaca boja/pigmenata kroz tri slikarska ciklusa. Slike su nastale na osnovi teorije InfraredArt koja je razvila prvu primjenu novih spoznaja u području zaštite dokumenata i raznih proizvoda.

Te se spoznaje produbljuju na izložbi u području slikarstva i po prvi put istražuje se njezina primjena u segmentu retuša u konzervatorsko-restauratorskoj praksi.

Film na izložbi prikazuje cjelokupni tijek procesa konzerviranja i restauriranja slika s naglaskom na ciljano nevidljivi retuš u bliskom infracrvenom spektru (koji se predložio u tezi rada). Prikazana je i animacija šest slika prijelaza iz vizualnog u blisko infracrveno područje.

Fotografije u katalogu su snimili Jurica Škudar i autorica izložbe. Likovni postav izložbe postavila je Nikolina Šimunović i Dijana Nazor.

Realizaciju izložbe financijskom su potporom omogućili Pučko otvoreno učilište Samobor i Galerija Prica.

Otvorenje izložbe snimili su Iva Lulić i Boris Hnatjuk. Izložba je bila otvorena do 17. rujna 2016.

Više na mrežnim stranicama:

 

 

DijanaAuthor posts

Avatar for Dijana

Dijana Nazor Čorda rođena je 1971. u Splitu. Doktorirala je na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. god. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Godine 1990. maturirala je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički rad. Živi i radi u Zagrebu.

No comment

Odgovori